Bussklubb 19
13Feb/12Off

Att flytta till ny stad eller land på grund av arbete

Att få ett nytt arbete är ofta otroligt spännande. Ibland får man ett jobberbjudande som man bara inte kan motstå, även om det kanske innebär att man måste flytta till en ny stad eller till och med land. Att lämna sin trygghet, vänner och vardag är självklart svårt, men samtidigt är det väldigt nyttigt och utvecklande att ta steget mot ovissheten och prova något nytt och spännande. Man lever ju faktiskt bara en gång och skulle det vara så att man inte trivs med det nya arbetet eller staden/landet man flyttat till så kan man ju alltid flytta hem igen. Att våga ta steget och prova saker är det viktigaste.

Att tänka på inför sin flytt

Om man har en bostadsrätt är det ofta relativt enkelt att flytta till en ny stad eller land en period eller under några år. Eftersom en bostadsrätt alltid går att hyra ut så kan man vara lugn med att man får in pengar för den som täcker hyran på hemmaplan så att man slipper dubbla hyror. Att man då dessutom har en bostad att komma hem till när och om man väljer att avsluta tjänsten på den nya orten, är också otroligt skönt. Om man däremot hyr en lägenhet i första hand brukar det ta emot att säga upp sitt förstahandskontrakt eftersom man då inte längre har någon bostad eller trygghet att återvända till i sin hemstad. En tillbakaflytt blir därför lite jobbigare.

När man ska flytta gäller det såklart att börja med att hitta en hyresgäst till sin lägenhet och dessutom hitta en ny lägenhet i staden där man ska bo. När detta är klart är det dags för den sedvanliga flyttprocessen. Att hitta en bra flyttfirma, städfirma etcetera, samt säga upp saker som man inte längre kommer använda. Ska man hyra ut på längre tid så kan det vara skönt att säga upp sitt elabonnemang, tv-abonnemang etcetera och låta den nya hyresgästen teckna egna avtal. Alternativt att du tar elräkningar och så vidare på autogiro från ditt konto och sedan låter hyresgästen betala för räkningarna medan han eller hon bor där och förbrukar elen.

Alla praktiska saker brukar falla på plats av sig själv. Det svåraste är att våga och ta steget. Att släppa sin oro, rädsla och nervositet och våga prova något nytt. Det kan vara nyttigt att komma ihåg att inget är skrivet i sten eller behöver vara för evigt. Känns det inte rätt efter ett tag, kan man som sagt alltid återvända hem.