Bussklubb 19
9Feb/12Off

Att se möjligheterna, eller inte?

Denna veckas främsta diskussionsämne är utan tvekan Fredrik Reinfeldts uttalande om att svenskar bör gå i pension först vid 75 års ålder. Detta är något som statsministern inte har sagt, eller åtminstone inte sa i den DN-intervju som många anger som källa. Däremot har Reinfeldt sagt att pensionsåldern bör höjas, eftersom den svenska befolkningspyramiden inte ser ut som den gjorde när dagens pensionssystem utformades.

Missuppfattningar

Dock finns det en hel del missuppfattningar rörande det svenska pensionssystemet, även hos de som nu inte har långt kvar till pensionen. I Sverige finns idag ingen ”pensionsålder”. Istället fungerar det så att man kan få inkomstpension från det år man fyller 61, och garantipension från att man fyllt 65. Man har rätt att fortsätta på sitt arbete tills man fyller 67.

Huvudvärken

Den stora huvudvärken är den demografiska utvecklingen. Även med invandringen får vi allt färre arbetande som ska försörja allt fler pensionärer. Dessutom dröjer det allt längre innan de unga träder in på arbetsmarknaden. Att flytta fram pensionsåldern innebär inte nödvändigtvis att folk kommer att arbeta fler år än de gjorde förr, då många började arbeta direkt efter grundskolan.

Ett annat problem är de som inte kan få ett jobb. Arbetslösheten är ganska hög idag, och alla som är arbetslösa idag kan knappast starta egna städfirmor som erbjuder fönsterputs i Stockholm till de som har jobb. Framför allt kan inte de som slitit ut sig inom industrin eller vården arbeta med detta.


Frågan är då om alla dessa ska omskolas till skrivbordstjänster, och vem som ska betala för det hela. Den nuvarande regeringen, som vill att folk ska arbeta längre och ha möjlighet att skola om sig, har ju skurit ned på Komvux, som gav många en möjlighet att just skola om sig.