Bussklubb 19
19Jan/17Off

Bil i tjänsten och privat

bilnycklar, köpa bilFunderar man på att skaffa en ny bil men inte vet om man ska äga bilen privat men också använda den i företaget, eller skriva bilen på företagen men även använda den till viss del privat finns det lite att fundera över och ta reda på.

Om du funderar på att ta billån och skaffa en bil privat eller till företaget, men som ändå ska användas till båda ändamål gäller det att ha lite koll på bilmarknaden, skatter och hur mycket man kommer använda bilen i respektive ändamål.

Beräkna för hur mycket du kommer att köra

I en artikel publicerad av tidningen Driva Eget står det att det svårt att säga exakt vilket alternativ som är bäst, att köpa bil på företaget eller köpa bil privat, om man vill använda fordonet i båda avseenden. Det finns egentligen två val man kan göra där. Man kan äga den nya bilen privat men också använda den i tjänsten, och då ta ut milersättning ur sitt företag och man kan köpa bilen på sitt egna företag eller leasa den i företaget. Då kommer alla kostnader för bilen att betalas av det egna företaget men man får betala förmånsskatt för att fordonet också används privat. För att enklare komma fram till vad som är bäst det kan man börja med är att räkna ut hur skatten blir och hur mycket man kommer köra i båda avseenden. För andra avdrag som man kan göra på företaget, läs med på Skatteverket.

Tips kring bilköp

Oavsett om man ska köpa bil privat eller i företaget, så finns det vissa saker som är bra att känna till. I Expressen kan man läsa att det vid bilköp är extra viktigt att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter, för att undvika dyra misstag. Om man ska köpa en begagnad bil från en privatperson ska man veta att man har ett sämre skydd eftersom konsumentskyddslagen då inte gäller vid köpet. Köper man däremot bilen av en bilhandlare har man alltid reklamationsrätt i tre år. Att köpa bil av en privatperson är ofta billigare. Det gäller att kolla vad båda marknader har att erbjuda för att hitta det man söker.