Bussklubb 19
16Jul/15Off

Dags för frivillig rättelse?

Det finns många som har ekonomiska resurser på konton i skatteparadis så som Schweiz och Luxemburg, i och med nya regler behöver du som har detta nu deklarera dina utlandstillgångar via så kallad självrättelse.

Nyligen kunde vi i Svd läsa hur minst 70 svenskar med hemliga konton blivit avslöjade i skatteparadis. Tillsammans med döttrar till Azerbajdzjans president och indonesiska miljardärer. Utan att veta namnen på de som åkt fast med skägget i brevlådan får vi reda på att det endast, i detta specifika fall, är män, majoriteten är företagare av v9400326-plan-b-conceptarierande art, den äldsta är född 1937 och den yngsta 1978. Inte så smickrande och inte så bra för affärerna att bli uthängd, därför är det viktigt att förstå reglerna kring självrättelse.

Lär dig hur

Du som bor i Sverige och har belönande tillgångar på konton i andra länder bör allt som oftast deklarera och betala skatt på detta i Sverige. Vid lämnande av felaktiga uppgifter riskerar man både skattetillägg och i värsta fall åtal. För undvikande av detta kan man begära omprövning av taxeringarna, en frivillig eller självständig rättelse. Tips och råd finns att hitta på Skatteverkets hemsida, där kan man också finna denna exempellista på tillgångar och intäkter som kan behöva deklareras:

  • hyresinkomster
  • vinster vid fastighetsförsäljning
  • utländska truster eller stiftelser
  • ägande av utländska bolag i lågskatteländer (så kallade CFC-bolag).

Enligt SVT Nyheter är det många som har tjänat på just självrättelse sedan banker i skatteparadis har skärpt sina regler kring informationsutbyte med Sverige. Nu skickar allt fler självmant in rättelser till Skatteverket där de redovisar sin förmögenhet och ofta behöver de inte betala tilläggsskatt. De som gör en rättelse får betala den skatt som de skulle ha betalat för den aktuella perioden – men med undantag om de aktuella personerna har betalat skatt utomlands, om det varit väldigt dåliga börsår samt att man har betalat väldigt höga avgifter på bankerna, de avgifter som man får dra av vill säga. Vid dåliga börsår kan man kvitta förlusterna .

För skatterådgivning om självrättelse kan det vara underlättande att ta hjälp av experter, särskilt om man inte har riktigt koll på hur allt fungerar eller känner att det är hett om öronen.