Bussklubb 19
18Jun/15Off

Köp bil och kör Uber

Söker du ett extra jobb? Det kan vara så att allt du behöver är ett körkort och en bil. Detta efter att Uber tagit över stan. Uber är ett företag som har sin början i San Francisco men nu finns över hela världen.

Idén med företaget är att erbjuda en internetbaserad tjänst för beställning och betalning av taxiresor och samåkning. Tjänsten har i Sverige gjort att man kan Bilförsäkring headeråka taxi mycket billigare, men det har även blivit tryggare - eftersom resan alltid kan delas med omgivningen och du lättare ser chaufförens namn när du beställer din taxi. Det främsta som gjort Uber så populärt är att det är så enkelt och modernt, men även för att det är billigt och ger resenären en större valmöjlighet. Och som sagt är det ett mycket bra extra jobb att köra för Uber, och om du inte har en bil kan det nästan vara värt att köpa en eftersom det snart kommer löna sig. Hos Advisa kan du låna pengar till ett bilköp om det intresserar, där kan du även jämföra olika lån så att du ser till så du får bästa räntan. Det kan vara en god idé att välja en bil som har ett ganska högt värde, men samtidigt behöver du inte köpa den dyraste av bilar. Läs gärna denna artikel från Expressens bilaga "Allt om bilar" så ser du en lista på vad olika bilar är värda, för att få en bättre insyn.

Andra taxibolag surar

taxi skyltUbers framgång har även lätt till att de övriga taxibolagen i Sverige har surnat till, exempelvis Taxi Stockholm. Detta har tidningen Svenska Dagbladet snappat upp också, och i en artikel skriver de att Taxi Stockholms vd har gått ut och sagt att Uber inte erbjuder någonting som de inte har. Det kan faktiskt ifrågasättas. Så här står det:

Det handlar bland annat om limousinebolag som enligt taxibranschen ibland fungerar ungefär som vanlig taxi. Också den nya tjänsten Uber är en sten i skon för taxibranschen. Den som åker med en bil ansluten Uber använder en app i telefonen. Till appen ansluter man det kort som man betalar med och efter resan dras betalningen från kortet. En taxameter är onödig och tar bort känslan av lyx, är argumentet från Uber. På Taxi Stockholm låter Lars Strömberg stridslysten.  – Stockholm ska bli den första europeiska storstad där Uber tvingas ge upp. De har ingenting som vi inte har, säger han.

Man kan inte stoppa utvecklingen

Och nog finns det fördelar med till exempel en taximetare - men det är otroligt dyrt att åka Taxi Stockholm eller liknande taxibolag, därför förlorare de resenärer. Nu återstår det att se vad som kommer att ske med Uber, de arbetar utifrån något av ett "hål" i lagen och Ekobrottsmyndigheten utreder detta just nu. Saken är dock den att Uber är framtiden och om de övriga taxibolagen inte hänger med, finns det inte mycket att göra. Det som när skivbolagen försökte få bort den nerladdade musiken - det går inte! Det som går är att hitta alternativ, som till exempel Spotify gjorde. Men det går inte att bekämpa utvecklingen.