Bussklubb 19
20Apr/15Off

Nätverka dig framåt

För att ta sig framåt i karriären och kanske få ett nytt jobb, är det viktigt att man kan nätverka och bygger upp ett brett kontaktnät. Detta går att göra både i verkligheten och på nätet och det är inte speciellt svårt.

2406582-social-network

I Dagens Nyheter kan man läsa om att de flesta attraktiva IT-bolagen rekryterar nya medarbetare genom tips från de egna medarbetarna. På Google tror man exempelvis på att smarta och duktiga människor känner andra som är likadana. Vill man ha ett eftertraktat jobb hos ett utav dessa bolag gäller det alltså att man nätverkar och skapar rätt kontakter i branschen.

Börja i verkligheten

Men hur gör man då för att nätverka och skapa viktiga kontakten som kan hjälpa en framåt i karriären? Ett bra sätt att börja på är att testa att nätverka i verkligheten. Man kan till exempel gå på olika branschdagar där viktigt folk möts just för att mingla och skapa kontakter. Se bara till att ha ett visitkort som du kan dela ut till potentiella kontakter. På nätet kan man hitta högklassiga visitkort med snygg design till ett bra pris. När man testat hur det går till att nätverka i verkligheten kan man ge sig ut online för att bredda sitt kontaktnät.

Se nätverkandet som del av arbetet

När man ska nätverka på nätet gäller det att man avsätter lite tid för det varje vecka. Man bör se det som en del av sitt arbete och som kompetensutveckling. För att veta hur man ska bygga nätverket på bästa sätt kan man hämta inspiration från andra och se hur de tänker för när de bygger sina kontaktnät. Man bör även vårda sina kontakter genom att regelbundet kolla vad de vill och vad de söker.

”Genom att bry dig om dina kontakter, och inte bara höra av dig när du själv vill något, visar du att du både är generös och intresserad av att hjälpa andra.” Läs mer.