Bussklubb 19
19Dec/11Off

Om ett hjärta stannar

De flesta har nog någon gång hört en skräckhistoria om någon som drabbas av hjärtstillestånd på arbetsplatsen, och som inte får hjälp i tid och därmed avlider. Visst är många av historierna överdrivna, precis som den gamla klintbergaren om råttan i pizzan. Men det betyder inte att det inte finns någon sanning i dem. Historien om råttan i pizzan stämmer i så måtto att många restauranger, dock inte bara pizzerior, har bristfällig hygien. Risken för hjärtkomplikationer är värd att tas på allvar, och ur ett egoistiskt perspektiv är det mycket obehagligt om någon avlider på en arbetsplats.

Så vad kan man då göra för att minska risken för att detta ska hända? Det första är att skicka så många som möjligt av de anställda på en utbildning i hjärt- och lungräddning. Tyvärr finns det verksamheter där man inte kan avvara särskilt många åt gången, exempelvis inom äldrevården. Men varje anställd som lär sig hjärt- och lungräddning är en oerhörd resurs. Inom en större verksamhet, som ett stort äldreboende, eller på en arbetsplats där många arbetar deltid eller bara vistas på plats ibland, bör det finnas anslag om vilka som har fått utbildningen.

Hjärtstartare

En annan viktig åtgärd kan vara att installera en hjärtstartare på arbetsplatsen, och instruera så många som möjligt av de anställda i hur man använder den. Hjärt-lungräddning kan hålla en människa vid liv något längre, fram till dess att en ambulans hinner fram. Det är dock endast en hjärtstartare som, korrekt använd, kan få ett hjärta att börja slå igen.