Bussklubb 19
7Dec/18Off

Yrket som lastbilschaufför

Idag är det mer gynnsamt än på mycket länge att utbilda sig till lastbilschaufför. Inte nog med att arbetsvillkoren har blivit bättre, vägarna har blivit säkrare och marknaden efterfrågar en massa transportörer – så finns det också mycket förnyat i branschen som underlättar i arbetet som lastbilschaufför. Digitala körjournaler har till exempel skrotat de manuella, som var en orsak till huvudvärk för många i branschen.

Det är en körjournal app från Traxet som står för mycket av den digitala utvecklingen och implementeringen på våra transportsträckor idag. Inte nog med att den förenklar i arbetet och kommunikationen mellan arbetsgivaren och chauffören, många kunder upplever också att kundtjänsten blir bättre när man kan spåra buden genom GPS. Vi tittar på ytterligare några fördelar att utbilda sig till lastbilschaufför idag.

Marknaden skriker efter lastbilschaufförer

Det finns gott om anledningar till att utbilda sig till lastbilschaufför idag. Det råder idag stor brist på lastbilschaufförer, och det beror på att efterfrågan ständigt ökar. Man uppskattar att det rör sig om åtminstone 2000 chaufförer som fattas. Med en växande e-marknad där folk klickar hem varor från lager runt om i Sverige och Europa är det mer efterfrågat än någonsin. Samtidigt utvecklar man arbetsvillkoren för lastbilschaufförer.

När yrket inom transport digitaliseras på olika sätt förbättrar man också arbetsvillkoren för lastbilschauffören. Man ska inte glömma att chaufförernas arbetsplats är ute på stora vägar, och här är säkerheten mycket viktig. En faktor som har debatterats länge är att chaufförerna måste ta ut den vila som de behöver för att orka köra. En app som kan registrera sträckan kan då påminna chauffören om att ta raster, och det rapporteras också till arbetsgivaren som inte kan ge chauffören för långa sträckor.